Νέα > Ένα σύμπτωμα για τρεις εβδομάδες

Νέα & Άρθρα

Καρκίνος του Στόματος, της Κεφαλής και του Τραχήλου: δείτε τα σημάδια, ενημερωθείτε. Θα σώστε τη ζωή σας αλλά και θα βοηθήσετε και άλλους ανθρώπους γύρω σας.  

Πόνος στη γλώσσα, πληγή που δεν επουλώνεται, ερυθρές ή λευκές πλάκες μέσα στο στόμα, πόνος και δυσκολία στην κατάποση, πόνος στο φάρυγγα, βραχνάδα που επιμένει, διόγκωση στον τράχηλο, βουλωμένη μύτη από τη μια πλευρά, ή/και αιματηρό έκκριμα;

Είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε και να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια, αν δεν περάσουν σε 3 εβδομάδες!

My alt text

Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου είναι νόσος που αλλάζει τη ζωή

Η διάγνωση σε πρώιμα στάδια και η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να συμβάλλει σε επιτυχημένη και σωτήρια αντιμετώπιση. Ο κανόνας «επισκέπτομαι το γιατρό όταν έχω ένα από τα πιο πάνω συμπτώματα, που δεν περνάνε μετά από 3 εβδομάδες» σώζει τη ζωή!

Ο καρκίνος στην περιοχή της Κεφαλής και του Τραχήλου, και στο στόμα, δεν πονάει τους πρώτους 4  έως και 8 μήνες! Στο στόμα συχνά εμφανίζεται ως πληγή, που δεν επουλώνεται.  Όμως, περίπου το 60% των ατόμων με καρκίνο στην περιοχή της Κεφαλής και του Τραχήλου, συμπεριλαμβανομένου του στόματος, έρχονται στο γιατρό και διαγιγνώσκονται με προχωρημένο όγκο. Από αυτούς, το 60% δεν επιβιώνουν, μετά τη θεραπεία, πέρα από τα 5 χρόνια.

Παράγοντες Κινδύνου για τον καρκίνο Κεφαλής, Τραχήλου και Στόματος

Κάπνισμα

Οι άνθρωποι που καπνίζουν θα έχουν 15 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στην περιοχή της Κεφαλής και του Τραχήλου, συμπεριλαμβανομένου του στόματος σε σχέση με ένα άτομο που δεν καπνίζει.

Αλκοόλ

Οι άνδρες, που καταναλώνουν περισσότερα από τρία ποτά, και οι γυναίκες, με περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα, είναι σε σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στην περιοχή της Κεφαλής και του Τραχήλου.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων – HPV

O ιός HPV συνδέεται με την εμφάνιση στοματοφαρυγγικού καρκίνου, δηλαδή καρκίνου στο φάρυγγα, τη γλώσσα και την περιοχή των αμυγδαλών.

Συχνότητα-επίπτωση

Οι άνδρες έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο στην κεφαλή και τον τράχηλο και το στόμα, σε σχέση με τις γυναίκες. Πάντως και στις γυναίκες επίπτωση αυξάνεται. Στην περιοχή της Κεφαλής και του Τραχήλου, συμπεριλαμβανομένου του στόματος, ο καρκίνος είναι πιο συχνός σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Ο καρκίνος, όμως, που σχετίζεται με τον ιό HPV αυξάνεται σε νέους ανθρώπους.

Πως εμφανίζεται ο καρκίνος στη στοματική κοιλότητα

Στο στόμα ο καρκίνος πιο συχνά έχει τη μορφή πληγής που δεν κλείνει. Μπορεί να φανεί και με τη μορφή ογκιδίου και σκληρής περιοχής. Ο κανόνας 1 σύμπτωμα  για 3 εβδομάδες, που δεν περνάει και η επίσκεψη στον ειδικό, θα σώσει τη ζωή μας! Το μελάνωμα του στόματος, μπορεί, επίσης να διαγνωστεί νωρίς, με την ενημέρωση και την έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό! Ο γιατρός θα διαγνώσει αν το πρόβλημα που έχουμε είναι άφθες, τραυματισμοί από τερηδονισμένα και σπασμένα τα δόντια, ή είναι κάποιος από τους πολλές αντιδραστικές διογκώσεις.

My alt text

Σε κάθε επίσκεψη στον Οδοντίατρο, είναι πολύ χρήσιμο να ζητήσουμε από τον Οδοντίατρο να δει πρώτα όλο το στόμα πριν ασχοληθεί με τα οδοντιατρικά μας προβλήματα, ώστε να ελέγξουμε τυχόν λευκές πλάκες, οι οποίες μπορεί να κρύβουν προκαρκινική βλάβη ή/και καρκίνο.

Πως θα φροντίσουμε και θα υποστηρίξουμε τα άτομα με την εμπειρία του καρκίνου

Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου είναι νόσος, που αλλάζει τη ζωή. Είναι σημαντικό όλοι οι ασθενείς κατά τη θεραπεία τους, αλλά και μετά, στην πορεία, να λάβουν την σωστή υποστηρικτική φροντίδα. Αυτό μπορεί να μειώσει τις υποτροπές, αλλά και να εξασφαλίσει ότι όλοι θα έχουν την καλύτερη δυνατή  ποιότητα ζωής!

Δείτε τα άρθρα και πως η σωστή φροντίδα από κατάλληλα ενημερωμένο οδοντίατρο μπορεί να μας βοηθήσει: Δείτε στην CureCancer - mycancer.gr όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τη φροντίδα σας!

  1. Γιατί το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας και στον καρκίνο;
  2. Πως θα προστατέψω τα δόντια μου όταν κάνω χημειοθεραπεία.
  3. Γιατί να κρατήσουμε γερά τα δόντια μας όταν κάνουμε ακτινοθεραπεία.
  4. Απαραίτητος ο οδοντιατρικός έλεγχος πριν τη χημειοθεραπεία!
  5. Αύξηση της επιβίωσης έδειξε μελέτη σε ασθενείς με καρκίνο του στόματος που εφάρμοσαν προληπτικά μέτρα στοματικής υγιεινής.
  6. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας, πριν τη χημειοθεραπεία, μειώνει τους δείκτες φλεγμονής!
  7. Διαδικτυακά Οδοντιατρικά Σεμινάρια: Φροντίδα στον καρκίνο.
  8. Παιχνίδια και Video για την πρόληψη της στοματίτιδας στα παιδιά σε χημειοθεραπεία!
  9. Πρέπει να φας για να επιβιώσεις.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου και της Ευρωπαϊκής Δράσης Make Sense Campaign  πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το διαδικτυακό Σεμινάριο της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου - ΕΚΚΕΤ.Τονίστηκε η ανάγκη της διεπιστημονικής προσέγγισης και η σπουδαιότητα της ψυχολογικής υποστήριξης, εξατομικευμένα για κάθε άνθρωπο και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της εικόνας του, ενώ ο Διατροφολόγος θα  υποστηρίξει και θα βοηθήσει στη σωστή διατροφή.  

My alt text

Ο Οδοντίατρος συμβάλλει σημαντικά στη φροντίδα του στόματος, αλλά και στην παρακολούθηση και έγκαιρη διάγνωση τυχόν υποτροπής στη στοματική κοιλότητα.  My alt text

Το τεράστιο ενδιαφέρον του θέματος υποδηλώνει η ευρεία διεπιστημονική σύνθεση των εγγεγραμμένων, όπως Νοσηλευτές, Ιατροί ΩΡΛ Χειρουργοί, Οδοντίατροι, Εκπαιδευτικοί, Φυσικοθεραπευτές, Βιολόγοι, Παθολόγοι, Φοιτητές, Γυναικολόγοι, Μικροβιολόγοι, Παθολόγοι Ογκολόγοι, Παιδίατροι, Χειρουργοί, Αναισθησιολόγοι, Παθολογοανατόμοι, Ψυχίατροι, Ακτινοδιαγνώστες, Ενδοκρινολόγοι, Μέλη Συλλόγων Ασθενών, Νευρολόγοι, Ουρολόγοι, Πλαστικοί χειρουργοί, Χειρουργοί Θώρακος. 

Περισσότερα νέα

Η πρόοδος έρχεται με ιλιγγιώδη ρυθμό

MDcCON 2024. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Νοεμβρίου με εξαιρετική επιτυχία.Η εγγενής αγάπη για τον άνθρωπο και η ιερατική αφοσίωση στην Ιατρική Επιστήμη είναι τα όπλα του ογκολόγου στην κ...[Διαβάστε περισσότερα]

Διαδικτυακό Σεμινάριο: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Tο σεμινάριο απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας, που πλαισιώνουν τη διεπιστημονική προσέγγιση, με στόχο την Πρόληψη και την Πρώιμη διάγνωση του καρκίνου και τη Θεραπευτική αντιμετώπιση και φροντίδ...[Διαβάστε περισσότερα]

Κακοσμία του στόματος από το λαιμό

Υποφέρετε από δυσάρεστη αναπνοή, παρόλο που φροντίζετε συστηματικά την υγιεινή των δοντιών σας;Οι φίλοι σας απομακρύνονται όταν τους μιλάτε;Δεν ξέρετε πού οφείλεται η κακοσμία σας, ώστε να την αντιμετ...[Διαβάστε περισσότερα]

Εγγραφείτε στην mycancer.gr σήμερα

Θα μαθαίνετε νέα και εξελίξεις σχετικά με τη φροντίδα της υγείας σας.

Εγγραφείτε τώρα
© 2023 MyCancer. All rights reserved.
Πολιτική Προστασίας Απορρήτου Όροι χρήσης
Κατασκευή Ιστοσελίδων Netstudio