Πρέπει να φας για να επιβιώσεις Στοματική υγεία 20. 06. 2018 Οι ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του στόματος, μπορεί να δυσκολεύονται με το φαγητό, να αισθάνονται κόπωση και ανορεξία και να χάνουν βάρος. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να συνδέονται με τον καρκίνο αλλά μπορεί και να είναι αποτέλεσμα των θεραπειών για τον καρκίνο. Οι διατροφολόγοι/διαιτολόγοι, με εμπειρία στην αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενών, αποτελούν κεντρικό μέρος της διεπιστημονικής ομάδας για ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό Supportive Care in Cancer, οι διατροφολόγοι μπορούν να εκπαιδευτούν για να προσφέρουν μία αλλαγή συμπεριφοράς υγείας και να βοηθήσουν στην πρόληψη της υποθρεψίας κατά την ακτινοθεραπεία στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. [1] Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της εμπειρίας ασθενών με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου μέσα από ένα πρόγραμμα παρέμβασης της συμπεριφοράς υγείας με την ευθύνη διατροφολόγων. Στη μελέτη συμμετείχαν εννέα ασθενείς από σύνολο 156 που αξιολογήθηκαν. Οι συνεντεύξεις ήταν τηλεφωνικές. Το πρόγραμμα φάνηκε να συνδέει τη λήψη τροφής με την επιβίωση, ενώ ήταν θετική η αποδοχή, εκ μέρους των ασθενών, του προγράμματος ως μέρος της υποστηρικτικής φροντίδας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης ένας αριθμός ασθενών ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την διατροφή τους ήταν η ανεύρεση συνταγών και ειδών τροφής. Οι συμμετέχοντες είπαν ότι γνώριζαν τη σπουδαιότητα της επαρκούς λήψης τροφής και της σωστής διατροφής και τη σημαντικότητα της διατήρησης του βάρους τους. Οι περισσότεροι ασθενείς είπαν ότι οι συνεδρίες με τους διατροφολόγους όχι μόνο τους βοήθησαν αλλά και τους έκαναν να αισθανθούν «άνετα» και ότι οι διατροφολόγοι καταλάβαιναν και αισθάνονταν το πρόβλημα τους. Οι συμμετέχοντες φάνηκε να εστιάζουν στο γεγονός ότι οι δύσκολες εμπειρίες κατά τη θεραπεία είχαν σαν αποτέλεσμα να αλλάξουν το πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι το νόημα και τη σημασία της τροφής και τελικά να εστιάσουν στην επιβίωση ως παράγοντα-κλειδί για τη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματός τους. Δήλωσαν επίσης πως θεωρούν σημαντικό να μπορούν να λαμβάνουν την κατάλληλη πληροφόρηση από έναν διατροφολόγο που τους καταλαβαίνει και φροντίζει για αυτούς, ώστε να αισθανθούν ότι υποστηρίζονται επαρκώς. [1] Head and neck cancer patient experience of a new dietician-delivered health behavior intervention: “you know you have to eat to survive”. McCarter K et al. Supportive Care in Cancer 2018;26:2167-2175. Ετικέτες: δυσκολία στο φαγητό , απώλεια βάρους , καρκίνος στόματος , καρκίνος κεφαλής και τραχήλου
Οικοσυστήματα Καινοτομίας στην Υγεία Εκδηλώσεις, Σεμινάρια & Δημοσιεύσεις 25. 03. 2024 Ευχαριστούμε θερμά την Hellenic Digital Health Cluster-HDHC για την πρόσκληση να παρουσιάσουμε τη συμβολή της mycancer στην εκδήλωση, με τίτλο «Οικοσυστήματα Καινοτομίας στην Υγεία» αντιμετώπιση των π...[Διαβάστε περισσότερα]
Διαδικτυακό Σεμινάριο: Καρκίνος και πως θα προστατευθούμε Εκδηλώσεις, Σεμινάρια & Δημοσιεύσεις 17. 07. 2024 O καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας, που παρατηρούνται σήμερα. Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και η συμβολή τους στη διεπιστημονική προσέγγιση του καρκίνου αποτελεί επείγου...[Διαβάστε περισσότερα]
Διαδικτυακό Σεμινάριο: Η στοματική υγεία στον καρκίνο Εκδηλώσεις, Σεμινάρια & Δημοσιεύσεις 17. 07. 2024 Το Σεμινάριο απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας, που πλαισιώνουν τη διεπιστημονική προσέγγιση του καρκίνου. Τα 5 θέματα, που παρουσιάζονται, ανήκουν στο μεγάλο κεφάλαιο του Καρκίνου: Πρόληψη, Πρώι...[Διαβάστε περισσότερα]